Logo Czekoladowa Angelika

Świat pralin

W naszym kraju praliny nie mają bogatej tradycji, cukiernicy wcześniej nie zajmowali się produkcją pralin. Krajem słynącym w tradycje produkcji pralin jest Belgia. Praliny są produktem bardzo delikatesowym i towarem drogim. Będę chciała przedstawić państwu najważniejsze aspekty produkcji pralin. Najważniejsze jest to aby pomieszczenie, w którym pracujemy było wolne od kurzu mąki oraz temperatura pomieszczenie […]

Czekolada do picia

Pierwsza postać napoju czekoladowego dość mocno różniła się od dzisiejszej łagodnej w smaku, gęstej i słodkiej czekolady. Był to napój gorzki i tłusty, a podawano go na zimno. To Majowie ok. 480 r. n. e. pierwsi sporządzili napój z roztartych nasion kakaowca, które suszyli nad ogniem w glinianych naczyniach, następnie rozcierali między dwoma kamieniami. Aby uzyskać czekoladowy […]

Konszowanie i temperowanie czekolady

Konszowanie i temperowanie czekolady. Jakość czekolady zależy od użytego ziarna kakaowego (jego odmiany) oraz od sposobu przeprowadzenia procesu produkcji. Ważne czynniki wpływające na jakość czekolady to: Chcąc przybliżyć wszystkie czynniki, opiszę pokrótce proces tworzenia czekolady, opierając się na dwóch bardzo ważnych fazach produkcji – konszowaniu i temperowaniu. Konszowanie czekolady Konszowanie masy czekoladowej trwa nieprzerwanie 72 […]

Lecznicze właściwości czekolady

Lecznicze właściwości czekolady. W XVII i XVIII wieku wiele pisano o leczniczych właściwościach czekolady. Wiara Azteków w jej moc powędrowała wraz z nią w świat, a producenci i smakosze twierdzili, że jest doskonałym antidotum na słabość i zmęczenie. Żołnierze, uczeni i duchowni wzmacniali się nią podczas długich okresów wysiłku fizycznego, intelektualnego i duchowego. Obecnie wyniki […]

Trzy główne odmiany ziarna kakaowego

Jakie są trzy główne odmiany ziarna kakaowego? Jacy są najwięksi producenci ziarna kakaowego i ich udział w światowej produkcji? O tym w poniższym wpisie. CRIOLLO Criollo to szlachetna i jednocześnie najrzadsza obecnie odmiana ziaren kakaowca pochodząca z Ameryki Południowej. Jego nazwa pochodzi z hiszpańskiego i oznacza „pochodzenia lokalnego”. Czym dla kawy jest odmiana arabica, tym […]

O kakaowcu

O kakaowcu… Kakaowiec jak wspomniałam we wpisie, znany również pod nazwą Theobronma Cacao, to wytworne drzewo, które rośnie w strefie równikowej od Ameryki Środkowej i Południowej po Afrykę i Indonezję, zwykle na wysokości poniżej 600m n.p.m. Uprawa kakaowca to bardzo intensywna praca fizyczna, wymagająca nieustannej uwagi i troski o ziarna zarówno w okresie wzrostu, jak […]

Kilka słów o czekoladzie

Kilka słów o czekoladzie… Czekolada zajmuje czołową pozycję wśród wyrobów cukierniczych ze względu na swoje walory smakowe, zapachowe i wartość odżywczą. Delikatna, pożywna czekolada jaką znamy w wielu postaciach jest ze zwykłego brązowego ziarna, otrzymanego z owoców rosnących na drzewach kakaowych o nazwie Theobroma cacao. Aby poznać dzieje tej gęstej, smakowitej, działającej na niektórych jak […]