Trzy główne odmiany ziarna kakaowego

Jakie są trzy główne odmiany ziarna kakaowego?

Jacy są najwięksi producenci ziarna kakaowego i ich udział w światowej produkcji? O tym w poniższym wpisie.

CRIOLLO

Criollo to szlachetna i jednocześnie najrzadsza obecnie odmiana ziaren kakaowca pochodząca z Ameryki Południowej. Jego nazwa pochodzi z hiszpańskiego i oznacza „pochodzenia lokalnego”. Czym dla kawy jest odmiana arabica, tym dla kakao jest criollo. Ziarna tego gatunku są delikatnie czerwonawe, o charakterystycznym smaku przywodzącym na myśl karmel, wanilię i tytoń. Criollo stanowi 1% światowej produkcji ziarna kakaowego

Jednakże dzisiejszy smak tych ziaren już nie przypomina tego sprzed dwustu lat i jest zbliżony do trinitario. Gatunek ten obecnie stanowi mniej niż 3% światowych upraw. Przyczyną tego stanu rzeczy jest to, że niestety criollo jest odmianą wyjątkowo mało odporną na choroby oraz na środki ochrony roślin. Obecnie uprawiane jest w Wenezueli, Meksyku, Kolumbii, Peru, Nikaragui, Madagaskarze i na Sri Lance.

Jajeczka w mlecznej czekoladzie z dodatkiem prażonych migdałów

FORASTERO

Forastero można porównać do kawy robusty. Rośliny tego gatunku są silne i zdrowe. Nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa oznaczającego „obcy”. Rozróżnienie między „lokalnym” criollo i „obcym” forastero wprowadzili Hiszpanie, którzy pierwotnie importowali kakao z Wenezueli i uznawali je za jedynie „oryginalne”. Obecnie jest to najpowszechniejsza odmiana kakao, używana również w produkcji masowej. Forastero pochodzi z dorzecza Amazonki.

Obecnie stanowi około 85% światowej produkcji ziarna kakaowego. Smak i zapach ziaren forastero jest bardziej intensywny w porównaniu z delikatnym criollo. Uprawia się je przede wszystkim w Afryce- w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej a także w Brazylii, Malezji, Indonezji i Nowej Gwinei.

Czekolada wielkanocna pisanka

TRINITARIO

Ziarna trinitario są genetyczną hybrydą criollo i forastero. Nazwa tego gatunku wzięła się od miejsca pochodzenia- Trynidadu. Około roku 1678 r. z Wenezueli zostały przetransportowane i zasadzone w Trynidadzie pierwsze drzewa kakaowca odmiany criollo. Przez następne lata Trynidad produkował jedne z najwyśmienitszych ziaren kakao, aż do roku 1727 kiedy z nieznanych przyczyn drzewa nie obrodziły. Wtedy też zdecydowano przetransportować z Amazonii drzewa gatunku forastero i skrzyżować z pozostałymi drzewami criollo.

W XIX w. trinitario zaczęło podbijać cały świat i dziś jego uprawy mogą być znalezione również w Ekwadorze, Wenezueli, Kamerunie, Papui Nowej Gwinei, na Javie i Sri Lance. Ziarna trinitario w swej większości (oprócz produkcji kameruńskiej, która jest produkcją masową) są ziarnami wysokiej jakości używanymi tylko w luksusowych tabliczkach. Trinitario stanowi 10 do 15% światowej produkcji ziarna kakaowego.

Draże aronia w deserowej czekoladzie

Najwięksi producenci ziarna kakaowego i ich udział w światowej produkcji

Więcej o tej wspaniałej roślinie w kolejnych wpisach.

O autorze bloga

Nazywam się Izabela Berendt  i wraz z moim zespołem, z pasją tworzymy czekoladowe smakołyki. Moja przygoda z cukiernictwem zaczęła się gdy byłam dzieckiem. Moi rodzice są z zawodu cukiernikami a już 50 lat prowadzą własną Cukiernie w Debrznie. Podpatrywałam pracę mojego taty w zakładzie, a potem zaczęłam mu pomagać. Po studiach na dobre zaczęłam pracę w cukierni Angelika . Starałam się jeździć na różne szkolenia, aby pogłębiać swoją wiedzę Pierwsze szkolenie…

Kategorie

Ostatnio dodane

Najczęściej czytane

O autorze bloga

Nazywam się Izabela Berendt  i wraz z moim zespołem, z pasją tworzymy czekoladowe smakołyki. Moja przygoda z cukiernictwem zaczęła się gdy byłam dzieckiem. Moi rodzice są z zawodu cukiernikami a już 50 lat prowadzą własną Cukiernie w Debrznie. Podpatrywałam pracę mojego taty w zakładzie, a potem zaczęłam mu pomagać. Po studiach na dobre zaczęłam pracę w cukierni Angelika . Starałam się jeździć na różne szkolenia, aby pogłębiać swoją wiedzę Pierwsze szkolenie…