Logo Czekoladowa Angelika

Lecznicze właściwości czekolady

Właściwości czekolady są znane od wieków

Lecznicze właściwości czekolady. W XVII i XVIII wieku wiele pisano o leczniczych właściwościach czekolady. Wiara Azteków w jej moc powędrowała wraz z nią w świat, a producenci i smakosze twierdzili, że jest doskonałym antidotum na słabość i zmęczenie. Żołnierze, uczeni i duchowni wzmacniali się nią podczas długich okresów wysiłku fizycznego, intelektualnego i duchowego.

Obecnie wyniki badań naukowców potwierdzają, że w czekoladzie znajdują się w sumie ponad 600 substancji mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Analiza składników odżywczych czekolady

Flawonoidy w czekoladzie

Oczywiście tabela jest uśredniona jeśli nie wiemy jaki procent kakao znajduje się w danej czekoladzie. To jednak z powyższej tabeli można się zorientować, że czekolada deserowa uznawana jest za najlepszą i najzdrowszą. Czekolada bez dodatku dostarcza organizmowi połowę białka zawartego w czekoladzie białej i mlecznej i o wiele mniej wapnia. Jedną z najcenniejszych substancji zawartych w czekoladzie są flawonoidy. To silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, spowolniając procesy starzenia, likwidując stany zapalne i zapobiegając chorobom serca i nowotworom.

Czekolada deserowa 64,5% z liofilizowaną truskawką

Polifenole w czekoladzie

Ponadto obniżają poziom tzw. złego sbobet cholesterolu oraz regulują skurcza serca. Wpływ na prawidłową pracę układu krążenia mają też polifenole, które rozkurczają naczynia krwionośne, ułatwiają przepływ krwi i zapobiegając zatorom czy zakrzepom. Czekolada jest bardzo dobrym źródłem magnezu, który chroni mięsień sercowy i znakomicie wpływa na układ nerwowy. Porcja węglowodanów, magnezu, potasu i żelaza zawarta w czekoladzie, szybko dodaje energii.

Czekolada zawiera też wiele składników podnoszących poziom serotoniny

Ponadto obniżają poziom tzw. złego sbobet cholesterolu oraz regulują skurcza serca. Wpływ na prawidłową pracę układu krążenia mają też polifenole, które rozkurczają naczynia krwionośne, ułatwiają przepływ krwi i zapobiegając zatorom czy zakrzepom. Czekolada jest bardzo dobrym źródłem magnezu, który chroni mięsień sercowy i znakomicie wpływa na układ nerwowy. Porcja węglowodanów, magnezu, potasu i żelaza zawarta w czekoladzie, szybko dodaje energii.

POZOSTAŁE Z TEJ KATEGORII

O autorze bloga

Nazywam się Izabela Berendt  i wraz z moim zespołem, z pasją tworzymy czekoladowe smakołyki. Moja przygoda z cukiernictwem zaczęła się gdy byłam dzieckiem. Moi rodzice są z zawodu cukiernikami a już 50 lat prowadzą własną Cukiernie w Debrznie. Podpatrywałam pracę mojego taty w zakładzie, a potem zaczęłam mu pomagać. Po studiach na dobre zaczęłam pracę w cukierni Angelika . Starałam się jeździć na różne szkolenia, aby pogłębiać swoją wiedzę Pierwsze szkolenie…

Kategorie

Ostatnio dodane

Najczęściej czytane

O autorze bloga

Nazywam się Izabela Berendt  i wraz z moim zespołem, z pasją tworzymy czekoladowe smakołyki. Moja przygoda z cukiernictwem zaczęła się gdy byłam dzieckiem. Moi rodzice są z zawodu cukiernikami a już 50 lat prowadzą własną Cukiernie w Debrznie. Podpatrywałam pracę mojego taty w zakładzie, a potem zaczęłam mu pomagać. Po studiach na dobre zaczęłam pracę w cukierni Angelika . Starałam się jeździć na różne szkolenia, aby pogłębiać swoją wiedzę Pierwsze szkolenie…