Logo Czekoladowa Angelika

O kakaowcu

Kakaowiec jak wspomniałam we wpisie, znany również pod nazwą Theobronma Cacao, to wytworne drzewo, które rośnie w strefie równikowej od Ameryki Środkowej i Południowej po Afrykę i Indonezję, zwykle na wysokości poniżej 600m n.p.m. Uprawa kakaowca to bardzo intensywna praca fizyczna, wymagająca nieustannej uwagi i troski o ziarna zarówno w okresie wzrostu, jak i żniw. Kakaowiec kwitnie i rodzi owoce przez cały rok.

Owocami kakaowca są duże strąki kabosy, które ścina się maczetami lub strąca kijami. Każdy strąk kabos kryje około 20-75 nasion zanurzonych w słodkim białym miąższu – te nasiona to właśnie ziarna kakaowca. Do wyprodukowania pół kilograma kakao potrzebne są całoroczne zbiory z jednego drzewa. Strąki kakaowca dojrzewają w różnym czasie, dlatego konieczne jest ciągłe kontrolowanie drzew.

Jajeczka w mlecznej czekoladzie z dodatkiem prażonych migdałów

Ziarna kakaowca

Ziarna kakaowca są też bardzo wrażliwe na zmiany pogody oraz podatne na choroby i szkodniki. Dojrzałe strąki po zbiorze są rozcinane maczetami, a ziarna wyłuskiwane. Następnie poddaje się je fermentacji i suszeniu. W wyniku której zmniejsza się gorycz, następuje rozwinięcie aromatu, jądro uzyskuje brunatne zabarwienie po czym są czyszczone i pakowane.

Gdzie uprawiane są ziarna kakaowca?

90% kakao produkowanego na świecie uprawiane jest na małych rodzinnych gospodarstwach o powierzchni od 1 do 5 hektarów, a zaledwie 5% wytwarzane jest na plantacjach, których powierzchnia przekracza 40 hektarów. Produkcja kakao zapewnia utrzymanie 40-50 milionom rolników, pracowników wiejskich i ich rodzin mieszkających w krajach globalnego Południa. W niektórych krajach w Zachodniej Afryce, na przykład na Wybrzeżu Kości Słoniowej czy w Ghanie, uprawa kakao jest podstawowym źródłem utrzymania dla nawet 90% rolników.

Pralinki serduszka truskawkowe

Wartości odżywcze kakaowca

Ziarna kakaowca są bardzo pożywne – składają się głównie z tłuszczu (50%) białka i węglowodanów (25%). Ponadto zawierają proteiny, treobrominę, niacynę, minerały (w tym wapń, żelazo, potas, magnez, sód i fosfor) oraz witaminy A, B1, B2 i B6.

Więcej o tej wspaniałej roślinie w kolejnych wpisach.

O autorze bloga

Nazywam się Izabela Berendt  i wraz z moim zespołem, z pasją tworzymy czekoladowe smakołyki. Moja przygoda z cukiernictwem zaczęła się gdy byłam dzieckiem. Moi rodzice są z zawodu cukiernikami a już 50 lat prowadzą własną Cukiernie w Debrznie. Podpatrywałam pracę mojego taty w zakładzie, a potem zaczęłam mu pomagać. Po studiach na dobre zaczęłam pracę w cukierni Angelika . Starałam się jeździć na różne szkolenia, aby pogłębiać swoją wiedzę Pierwsze szkolenie…

Kategorie

Ostatnio dodane

Najczęściej czytane

O autorze bloga

Nazywam się Izabela Berendt  i wraz z moim zespołem, z pasją tworzymy czekoladowe smakołyki. Moja przygoda z cukiernictwem zaczęła się gdy byłam dzieckiem. Moi rodzice są z zawodu cukiernikami a już 50 lat prowadzą własną Cukiernie w Debrznie. Podpatrywałam pracę mojego taty w zakładzie, a potem zaczęłam mu pomagać. Po studiach na dobre zaczęłam pracę w cukierni Angelika . Starałam się jeździć na różne szkolenia, aby pogłębiać swoją wiedzę Pierwsze szkolenie…