Logo Czekoladowa Angelika

Blog o czekoladzie

Ciekawostki i przepisy ze świata czekolady

W naszym kraju praliny nie mają bogatej tradycji, cukiernicy wcześniej nie zajmowali się produkcją pralin....

Pierwsza postać napoju czekoladowego Pierwsza postać napoju czekoladowego dość mocno różniła się od dzisiejszej łagodnej...

Legenda głosi, że Napoleon Bonaparte, francuski geniusz wojskowy i polityczny, podczas wszystkich kampanii wojskowych miał...

Jakość czekolady zależy od użytego ziarna kakaowego (jego odmiany) oraz od sposobu przeprowadzenia procesu produkcji....

Właściwości czekolady są znane od wieków Lecznicze właściwości czekolady. W XVII i XVIII wieku wiele...

Jakie są trzy główne odmiany ziarna kakaowego? Jacy są najwięksi producenci ziarna kakaowego i ich...

Kakaowiec jak wspomniałam we wpisie, znany również pod nazwą Theobronma Cacao, to wytworne drzewo, które...

Kilka słów o czekoladzie… Czekolada zajmuje czołową pozycję wśród wyrobów cukierniczych ze względu na swoje...