Logo Czekoladowa Angelika

Czekolada do picia

Pierwsza postać napoju czekoladowego

Pierwsza postać napoju czekoladowego dość mocno różniła się od dzisiejszej łagodnej w smaku, gęstej i słodkiej czekolady. Był to napój gorzki i tłusty, a podawano go na zimno.

To Majowie ok. 480 r. n. e. pierwsi sporządzili napój z roztartych nasion kakaowca, które suszyli nad ogniem w glinianych naczyniach, następnie rozcierali między dwoma kamieniami. Aby uzyskać czekoladowy napój z pianką przelewano go z jednego naczynia do drugiego z dużej wysokości. Napój ten miał wielką wartość kulturową nazywani go „napojem bogów”, delektowali się nim królowie i arystokraci, uświetniał też ceremonie religijne szczególnie w obrzędach weselnych. Czekoladę do picia przyprawiano kukurydzą, chili, miodem…

Kukurydza miała na celu wchłaniać tłuszcz, który zbierał się na powierzchni i zagęszczał czekoladę. Każda następna cywilizacja Ameryki Środkowej przejmowała kulturę picia czekolady oraz udoskonalała smak wieloma dodatkami. Aztekowie dodawali suszone płatki kwiatu, które nadawały czekoladzie kolor czarny, biały lub czerwony (kwiat wanilii).

Draże aronia w deserowej czekoladzie
Draże wiśnia w deserowej i białej czekoladzie

Może smak napoju był trochę gorzki, ale „ożywiał ciało”

Europejczycy zwariowali na punkcie czekolady. Trochę zmodyfikowali ten napój do roztartych ziaren kakaowca dodawali wyłącznie ciepła wodę i cukier oraz uzupełnili smak różnymi dodatkami jak cynamon, anyż. Nastał zwyczaj picia filiżanki aromatycznej czekolady z pianką.

Czekoladziarnie w Hiszpanii i Anglii mnożyły się w szybkim tempie. Dodawano do napoju mąkę kukurydzianą, jajka napój czekoladowy zamieniał się w mus czekoladowy. Anglicy zamiast wody dodawali mleko, a niektórzy dodawali wino Madeira. Włosi wykorzystywali napój czekoladowy do przyrządzania potraw mięsnych. Popularność czekolady sprawiła że w Anglii, Niemczech i Francji zaczęto produkować nowe wzory porcelany do podawania czekolady do picia.

Dzisiaj można serwować czekolady na gorąco w różne sposoby, dodaje się różne dodatki smakowe jak: mięta, migdał, kawa oraz alkohole: whisky czy rum.

Więcej o tym wspaniałym produkcie w kolejnych wpisach.

O autorze bloga

Nazywam się Izabela Berendt  i wraz z moim zespołem, z pasją tworzymy czekoladowe smakołyki. Moja przygoda z cukiernictwem zaczęła się gdy byłam dzieckiem. Moi rodzice są z zawodu cukiernikami a już 50 lat prowadzą własną Cukiernie w Debrznie. Podpatrywałam pracę mojego taty w zakładzie, a potem zaczęłam mu pomagać. Po studiach na dobre zaczęłam pracę w cukierni Angelika . Starałam się jeździć na różne szkolenia, aby pogłębiać swoją wiedzę Pierwsze szkolenie…

Kategorie

Ostatnio dodane

Najczęściej czytane

O autorze bloga

Nazywam się Izabela Berendt  i wraz z moim zespołem, z pasją tworzymy czekoladowe smakołyki. Moja przygoda z cukiernictwem zaczęła się gdy byłam dzieckiem. Moi rodzice są z zawodu cukiernikami a już 50 lat prowadzą własną Cukiernie w Debrznie. Podpatrywałam pracę mojego taty w zakładzie, a potem zaczęłam mu pomagać. Po studiach na dobre zaczęłam pracę w cukierni Angelika . Starałam się jeździć na różne szkolenia, aby pogłębiać swoją wiedzę Pierwsze szkolenie…