Logo Czekoladowa Angelika

Kilka słów o czekoladzie

Kilka słów o czekoladzie… Czekolada zajmuje czołową pozycję wśród wyrobów cukierniczych ze względu na swoje walory smakowe, zapachowe i wartość odżywczą. Delikatna, pożywna czekolada jaką znamy w wielu postaciach jest ze zwykłego brązowego ziarna, otrzymanego z owoców rosnących na drzewach kakaowych o nazwie Theobroma cacao. Aby poznać dzieje tej gęstej, smakowitej, działającej na niektórych jak narkotyk substancji, należy sięgnąć aż do prehistorii Nowego Świata, do tajemniczych kultur Olmeków i Majów.

Od czego zależy jakość czekolady?

Pizza czekoladowa mleczna z truskawką, migdałami i rodzynką

Jakość czekolady zależy od użytego ziarna kakaowego (odmiany) oraz od sposobu przeprowadzenia produkcji. Wytwarzanie czekolady jest procesem złożonym i wymaga stosowania dużej ilości maszyn i urządzeń.

 

Jakość konsumencką czekolady, produktu delikatesowego, podkreślają przede wszystkim jej walory sensoryczne. Stosowana jest jako skoncentrowany pokarm wysokoenergetyczny, cenny z punktu widzenia osób dokonujących dużych wysiłków fizycznych, chwilowych lub rozciągniętych w czasie (intensywna praca fizyczna, sporty ekstremalne itp.).

Jak przebiega proces produkcji wyrobów czekoladowych?

Podczas produkcji wyrobów czekoladowych zabiegi technologiczne projektowane są tak, by nadać czekoladzie jak najdelikatniejsze właściwości sensoryczne, w tym kinestetyczne, w połączeniu z łatwością przyswajania po spożyciu.

 

Kluczową rolę w kształtowaniu właściwości kinestetycznych czekolady ma jej temperatura topnienia oraz struktura fizykochemiczna powstałego płynnego układu zawiesinowo-emulsyjnego i jego właściwości reologiczne.

Właściwości reologiczne czekolady

Właściwości reologiczne stopionej masy czekoladowej determinują również projektowanie takich elementów procesu technologicznego produkcji czekolady, jak parametry jej pompowania, tłoczenia, dozowania i formowania.

Pralinki jajeczka waniliowe

Historia czekolady

Historia czekolady, wiodąca od gorzkiego xocoatl, do subtelnej słodyczy truflowej praliny, to liczący około trzech tysięcy lat szlak wiodący przez historię światowej kultury. Stanowi coś więcej niż historię produktu spożywczego. Jest odbiciem rozwoju kulturowego na przestrzeni wieków, a także świadectwem fascynującej historii.

Więcej o tym wspaniałym produkcie w kolejnych wpisach.

O autorze bloga

Nazywam się Izabela Berendt  i wraz z moim zespołem, z pasją tworzymy czekoladowe smakołyki. Moja przygoda z cukiernictwem zaczęła się gdy byłam dzieckiem. Moi rodzice są z zawodu cukiernikami a już 50 lat prowadzą własną Cukiernie w Debrznie. Podpatrywałam pracę mojego taty w zakładzie, a potem zaczęłam mu pomagać. Po studiach na dobre zaczęłam pracę w cukierni Angelika . Starałam się jeździć na różne szkolenia, aby pogłębiać swoją wiedzę Pierwsze szkolenie…

Kategorie

Ostatnio dodane

Najczęściej czytane

O autorze bloga

Nazywam się Izabela Berendt  i wraz z moim zespołem, z pasją tworzymy czekoladowe smakołyki. Moja przygoda z cukiernictwem zaczęła się gdy byłam dzieckiem. Moi rodzice są z zawodu cukiernikami a już 50 lat prowadzą własną Cukiernie w Debrznie. Podpatrywałam pracę mojego taty w zakładzie, a potem zaczęłam mu pomagać. Po studiach na dobre zaczęłam pracę w cukierni Angelika . Starałam się jeździć na różne szkolenia, aby pogłębiać swoją wiedzę Pierwsze szkolenie…