Brownie
To amerykańskie ciasto zrobiło karierę na całym świecie. Nazwa pochodzi od charakterystycznego ciemnobrązowego koloru wypieku. 115g masła 230g czekolady deserowej 100g cukru 100g cukru brązowego
To amerykańskie ciasto zrobiło karierę na całym świecie. Nazwa pochodzi od charakterystycznego ciemnobrązowego koloru wypieku. 115g masła 230g czekolady deserowej 100g cukru 100g cukru brązowego
Wyrafinowana kombinacja słodyczy i pikanterii rozpala zmysły i niezawodnie rozgrzewa- propozycja na długie zimne wieczory. 10 dag czekolady deserowej do picia 10 dag czekolady mlecznej
W naszym kraju praliny nie mają bogatej tradycji, cukiernicy wcześniej nie zajmowali się produkcją pralin. Krajem słynącym w tradycje produkcji pralin jest Belgia. Praliny są
Pierwsza postać napoju czekoladowego Pierwsza postać napoju czekoladowego dość mocno różniła się od dzisiejszej łagodnej w smaku, gęstej i słodkiej czekolady. Był to napój gorzki
Legenda głosi, że Napoleon Bonaparte, francuski geniusz wojskowy i polityczny, podczas wszystkich kampanii wojskowych miał przy sobie czekoladę, która służyła, jako szybka i dodająca energii
Jakość czekolady zależy od użytego ziarna kakaowego (jego odmiany) oraz od sposobu przeprowadzenia procesu produkcji. Ważne czynniki wpływające na jakość czekolady to: zawartość tłuszczu, zawartość
Właściwości czekolady są znane od wieków Lecznicze właściwości czekolady. W XVII i XVIII wieku wiele pisano o leczniczych właściwościach czekolady. Wiara Azteków w jej moc
Jakie są trzy główne odmiany ziarna kakaowego? Jacy są najwięksi producenci ziarna kakaowego i ich udział w światowej produkcji? O tym w poniższym wpisie. CRIOLLO
Kakaowiec jak wspomniałam we wpisie, znany również pod nazwą Theobronma Cacao, to wytworne drzewo, które rośnie w strefie równikowej od Ameryki Środkowej i Południowej po
Kilka słów o czekoladzie… Czekolada zajmuje czołową pozycję wśród wyrobów cukierniczych ze względu na swoje walory smakowe, zapachowe i wartość odżywczą. Delikatna, pożywna czekolada jaką
Nazywam się Izabela Berendt i wraz z moim zespołem, z pasją tworzymy czekoladowe smakołyki. Moja przygoda z cukiernictwem zaczęła się gdy byłam dzieckiem. Moi rodzice są z zawodu cukiernikami a już 50 lat prowadzą własną Cukiernie w Debrznie. Podpatrywałam pracę mojego taty w zakładzie, a potem zaczęłam mu pomagać. Po studiach na dobre zaczęłam pracę w cukierni Angelika . Starałam się jeździć na różne szkolenia, aby pogłębiać swoją wiedzę Pierwsze szkolenie…
ul. Traugutta 18, 77-310 Debrzno
Tel. 607 833 799
sklep@czekoladowa-angelika.pl
Copyright © by Czekoladowa Angelika 2023 | Created by Studio Invertia