Ciekawostki o czekoladzie

Legenda głosi, że Napoleon Bonaparte, francuski geniusz wojskowy i polityczny, podczas wszystkich kampanii wojskowych miał przy sobie czekoladę, która służyła, jako szybka i dodająca energii przekąska.

Kakao i ciemna czekolada w ogóle nie zawiera cholesterolu. Nawet mleczna i biała czekolada zawierają tylko minimalne ilości cholesterolu. Jego obecność jest spowodowana zawartością tłuszczów mlecznych, dodawanych dla poprawy smaku i konsystencji.

Jedzenie czekolady nie powoduje trądzika. Amerykańskie stowarzyszenie dietetyczne oraz amerykańskia akademia dermatologii zaprzeczają obecnie istnieniu jakiegokolwiek związku pomiędzy spożywaniem czekolady a trądzikiem. Żadne badania nie potwierdziły, że czekolada powoduje trądzik.

Jajeczka w mlecznej czekoladzie z dodatkiem prażonych migdałów
Serce czekoladowe
  • Kakao może przeciwdziałać utlenianiu powodującemu przemianę dobrego cholesterolu (HDL) w zły cholesterol (LDL). Niektórzy naukowcy sugerują, że flawonoidy zawarte w kakao mogą mieć silniejsze działanie przeciw utleniające niż flawonoidy znajdujące się w czerwonym winie.
  • Słowo „czekolada” pochodzi od azteckiego słowa „xocoatl”, które dosłownie oznacza „gorzką wodę”. Wynika to z tego, że Aztekowie przyrządzali napój kakaowy bez dodatku cukru lub innych słodkich składników.
  • Jedzenie czekolady jest bardziej pobudzające, niż namiętny pocałunek? Ponieważ temperatura topnienia czekolady jest nieco niższa niż temperatura ciała, rozpuszcza się ona w ustach. Topnienie czekolady w ustach zwiększa aktywność mózgu i przyspiesza pracę serca bardziej niż namiętny pocałunek, i jej działanie trwa cztery razy dłużej!
Czekoladowa Podkowa Mleczna
Trufla marcepanowa

Czekolada a zdrowie

  • Czekolada nie sprzyja próchnicy w takim stopniu, jak inne produkty spożywcze o wysokiej zawartości cukru. Znaleziono w niej czynnik antybakteryjny, który hamuje powstawanie płytki nazębnej. Nie zaszkodzi jednak po jedzeniu umyć zęby i użyć nici dentystycznej.
  • Czekolada jest toksyczna dla psów. Zwierzęta domowe, a zwłaszcza psy, lubią czekoladę tak samo jak ludzie, lecz w przeciwieństwie do nich nie są w stanie skutecznie rozłożyć zawartej w niej teobrominy. Zjedzenie czekolady może spowodować u psa nadpobudliwość, pocenie się gorączkę, przyspieszony oddech i wymioty, a nawet doprowadzić do niewydolności serca.

 

Więcej o tym wspaniałym produkcie w kolejnych wpisach.

O autorze bloga

Nazywam się Izabela Berendt  i wraz z moim zespołem, z pasją tworzymy czekoladowe smakołyki. Moja przygoda z cukiernictwem zaczęła się gdy byłam dzieckiem. Moi rodzice są z zawodu cukiernikami a już 50 lat prowadzą własną Cukiernie w Debrznie. Podpatrywałam pracę mojego taty w zakładzie, a potem zaczęłam mu pomagać. Po studiach na dobre zaczęłam pracę w cukierni Angelika . Starałam się jeździć na różne szkolenia, aby pogłębiać swoją wiedzę Pierwsze szkolenie…

Kategorie

Ostatnio dodane

Najczęściej czytane

O autorze bloga

Nazywam się Izabela Berendt  i wraz z moim zespołem, z pasją tworzymy czekoladowe smakołyki. Moja przygoda z cukiernictwem zaczęła się gdy byłam dzieckiem. Moi rodzice są z zawodu cukiernikami a już 50 lat prowadzą własną Cukiernie w Debrznie. Podpatrywałam pracę mojego taty w zakładzie, a potem zaczęłam mu pomagać. Po studiach na dobre zaczęłam pracę w cukierni Angelika . Starałam się jeździć na różne szkolenia, aby pogłębiać swoją wiedzę Pierwsze szkolenie…