Wyszukiwania

Brownie

To amerykańskie ciasto zrobiło karierę na całym świecie. Nazwa pochodzi od charakterystycznego ciemnobrązowego koloru wypieku. 115g masła 230g czekolady deserowej 100g cukru 100g cukru brązowego

Gorąca czekolada do picia z chili

Wyrafinowana kombinacja słodyczy i pikanterii rozpala zmysły i niezawodnie rozgrzewa- propozycja na długie zimne wieczory. 10 dag czekolady deserowej do picia 10 dag czekolady mlecznej

Świat pralin

W naszym kraju praliny nie mają bogatej tradycji, cukiernicy wcześniej nie zajmowali się produkcją pralin. Krajem słynącym w tradycje produkcji pralin jest Belgia. Praliny są

Czekolada do picia

Pierwsza postać napoju czekoladowego Pierwsza postać napoju czekoladowego dość mocno różniła się od dzisiejszej łagodnej w smaku, gęstej i słodkiej czekolady. Był to napój gorzki

Ciekawostki o czekoladzie

Legenda głosi, że Napoleon Bonaparte, francuski geniusz wojskowy i polityczny, podczas wszystkich kampanii wojskowych miał przy sobie czekoladę, która służyła, jako szybka i dodająca energii

Konszowanie i temperowanie czekolady

Jakość czekolady zależy od użytego ziarna kakaowego (jego odmiany) oraz od sposobu przeprowadzenia procesu produkcji. Ważne czynniki wpływające na jakość czekolady to: zawartość tłuszczu, zawartość

Lecznicze właściwości czekolady

Właściwości czekolady są znane od wieków Lecznicze właściwości czekolady. W XVII i XVIII wieku wiele pisano o leczniczych właściwościach czekolady. Wiara Azteków w jej moc

Trzy główne odmiany ziarna kakaowego

Jakie są trzy główne odmiany ziarna kakaowego? Jacy są najwięksi producenci ziarna kakaowego i ich udział w światowej produkcji? O tym w poniższym wpisie. CRIOLLO

O kakaowcu

Kakaowiec jak wspomniałam we wpisie, znany również pod nazwą Theobronma Cacao, to wytworne drzewo, które rośnie w strefie równikowej od Ameryki Środkowej i Południowej po

Kilka słów o czekoladzie

Kilka słów o czekoladzie… Czekolada zajmuje czołową pozycję wśród wyrobów cukierniczych ze względu na swoje walory smakowe, zapachowe i wartość odżywczą. Delikatna, pożywna czekolada jaką

O autorze bloga

Nazywam się Izabela Berendt  i wraz z moim zespołem, z pasją tworzymy czekoladowe smakołyki. Moja przygoda z cukiernictwem zaczęła się gdy byłam dzieckiem. Moi rodzice są z zawodu cukiernikami a już 50 lat prowadzą własną Cukiernie w Debrznie. Podpatrywałam pracę mojego taty w zakładzie, a potem zaczęłam mu pomagać. Po studiach na dobre zaczęłam pracę w cukierni Angelika . Starałam się jeździć na różne szkolenia, aby pogłębiać swoją wiedzę Pierwsze szkolenie…

Kategorie

Ostatnio dodane

Najczęściej czytane