Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Trzy główne odmiany ziarna kakaowego

Jakie są trzy główne odmiany ziarna kakaowego?

Jacy są najwięksi producenci ziarna kakaowego i ich udział w światowej produkcji? O tym w poniższym wpisie.

CRIOLLO

Criollo to szlachetna i jednocześnie najrzadsza obecnie odmiana ziaren kakaowca pochodząca z Ameryki Południowej. Jego nazwa pochodzi z hiszpańskiego i oznacza „pochodzenia lokalnego”. Czym dla kawy jest odmiana arabica, tym dla kakao jest criollo. Ziarna tego gatunku są delikatnie czerwonawe, o charakterystycznym smaku przywodzącym na myśl karmel, wanilię i tytoń. Criollo stanowi 1% światowej produkcji ziarna kakaowego

Jednakże dzisiejszy smak tych ziaren już nie przypomina tego sprzed dwustu lat i jest zbliżony do trinitario. Gatunek ten obecnie stanowi mniej niż 3% światowych upraw. Przyczyną tego stanu rzeczy jest to, że niestety criollo jest odmianą wyjątkowo mało odporną na choroby oraz na środki ochrony roślin. Obecnie uprawiane jest w Wenezueli, Meksyku, Kolumbii, Peru, Nikaragui, Madagaskarze i na Sri Lance.

Jajeczka w mlecznej czekoladzie z dodatkiem prażonych migdałów

FORASTERO

Forastero można porównać do kawy robusty. Rośliny tego gatunku są silne i zdrowe. Nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa oznaczającego „obcy”. Rozróżnienie między „lokalnym” criollo i „obcym” forastero wprowadzili Hiszpanie, którzy pierwotnie importowali kakao z Wenezueli i uznawali je za jedynie „oryginalne”. Obecnie jest to najpowszechniejsza odmiana kakao, używana również w produkcji masowej. Forastero pochodzi z dorzecza Amazonki.

Obecnie stanowi około 85% światowej produkcji ziarna kakaowego. Smak i zapach ziaren forastero jest bardziej intensywny w porównaniu z delikatnym criollo. Uprawia się je przede wszystkim w Afryce- w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej a także w Brazylii, Malezji, Indonezji i Nowej Gwinei.

Czekolada wielkanocna pisanka

TRINITARIO

Ziarna trinitario są genetyczną hybrydą criollo i forastero. Nazwa tego gatunku wzięła się od miejsca pochodzenia- Trynidadu. Około roku 1678 r. z Wenezueli zostały przetransportowane i zasadzone w Trynidadzie pierwsze drzewa kakaowca odmiany criollo. Przez następne lata Trynidad produkował jedne z najwyśmienitszych ziaren kakao, aż do roku 1727 kiedy z nieznanych przyczyn drzewa nie obrodziły. Wtedy też zdecydowano przetransportować z Amazonii drzewa gatunku forastero i skrzyżować z pozostałymi drzewami criollo.

W XIX w. trinitario zaczęło podbijać cały świat i dziś jego uprawy mogą być znalezione również w Ekwadorze, Wenezueli, Kamerunie, Papui Nowej Gwinei, na Javie i Sri Lance. Ziarna trinitario w swej większości (oprócz produkcji kameruńskiej, która jest produkcją masową) są ziarnami wysokiej jakości używanymi tylko w luksusowych tabliczkach. Trinitario stanowi 10 do 15% światowej produkcji ziarna kakaowego.

Draże aronia w deserowej czekoladzie

Najwięksi producenci ziarna kakaowego i ich udział w światowej produkcji

Więcej o tej wspaniałej roślinie w kolejnych wpisach.

O autorze bloga

Nazywam się Izabela Berendt  i wraz z moim zespołem, z pasją tworzymy czekoladowe smakołyki. Moja przygoda z cukiernictwem zaczęła się gdy byłam dzieckiem. Moi rodzice są z zawodu cukiernikami a już 50 lat prowadzą własną Cukiernie w Debrznie. Podpatrywałam pracę mojego taty w zakładzie, a potem zaczęłam mu pomagać. Po studiach na dobre zaczęłam pracę w cukierni Angelika . Starałam się jeździć na różne szkolenia, aby pogłębiać swoją wiedzę Pierwsze szkolenie…

Kategorie

Ostatnio dodane

Najczęściej czytane

O autorze bloga

Nazywam się Izabela Berendt  i wraz z moim zespołem, z pasją tworzymy czekoladowe smakołyki. Moja przygoda z cukiernictwem zaczęła się gdy byłam dzieckiem. Moi rodzice są z zawodu cukiernikami a już 50 lat prowadzą własną Cukiernie w Debrznie. Podpatrywałam pracę mojego taty w zakładzie, a potem zaczęłam mu pomagać. Po studiach na dobre zaczęłam pracę w cukierni Angelika . Starałam się jeździć na różne szkolenia, aby pogłębiać swoją wiedzę Pierwsze szkolenie…