To amerykańskie ciasto zrobiło karierę na całym świecie. Nazwa pochodzi od charakterystycznego ciemnobrązowego koloru wypieku....
Wyrafinowana kombinacja słodyczy i pikanterii rozpala zmysły i niezawodnie rozgrzewa- propozycja na długie zimne wieczory....
W naszym kraju praliny nie mają bogatej tradycji, cukiernicy wcześniej nie zajmowali się produkcją pralin....
Pierwsza postać napoju czekoladowego Pierwsza postać napoju czekoladowego dość mocno różniła się od dzisiejszej łagodnej...
Legenda głosi, że Napoleon Bonaparte, francuski geniusz wojskowy i polityczny, podczas wszystkich kampanii wojskowych miał...
Jakość czekolady zależy od użytego ziarna kakaowego (jego odmiany) oraz od sposobu przeprowadzenia procesu produkcji....
Właściwości czekolady są znane od wieków Lecznicze właściwości czekolady. W XVII i XVIII wieku wiele...
Jakie są trzy główne odmiany ziarna kakaowego? Jacy są najwięksi producenci ziarna kakaowego i ich...