Logo Czekoladowa Angelika

Lecznicze właściwości czekolady. W XVII i XVIII wieku wiele pisano o leczniczych właściwościach czekolady. Wiara Azteków w jej moc powędrowała wraz z nią w świat, a producenci i smakosze twierdzili, że jest doskonałym antidotum na słabość i zmęczenie. Żołnierze, uczeni i duchowni wzmacniali się nią podczas długich okresów wysiłku fizycznego, intelektualnego i duchowego.

Obecnie wyniki badań naukowców potwierdzają, że w starlight princess 1000 czekoladzie znajdują się w sumie ponad 600 substancji mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Analiza składników odżywczych czekolady

W 100gCzekolada DeserowaCzekolada MlecznaCzekolada Biała
Białko (g)4,78,48,0
Tłuszcz (g)29,230,330,9
kalorie525529529
Węglowodany(g)64,859,458,3
Wapń (mg)38220270
Magnez (mg)1005526
Żelazo (mg)2,41,60,2
Cynk (mg)0,20,20,9
Karoten wit. A (mkg)404075
Witamina E (mg)0,850,741,14
Tiamina (wit B1) (mg)0,070,100,08
Ryboflawina(wit.B2)(mg)0,080,230,49
Niacyna(wit B3) (mg)0,40,20,2
Witamina B6 (mg)0,070,070,07
Kwas foliowy(mkg)101010

Flawonoidy w czekoladzie

Oczywiście tabela jest uśredniona jeśli nie wiemy jaki procent kakao znajduje się w danej czekoladzie. To jednak z powyższej tabeli można się zorientować, że czekolada deserowa uznawana jest za najlepszą i najzdrowszą. Czekolada bez dodatku dostarcza organizmowi połowę białka zawartego w czekoladzie białej i mlecznej i o wiele mniej wapnia. Jedną z najcenniejszych substancji zawartych w czekoladzie są flawonoidy. To silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, spowolniając procesy starzenia, likwidując stany zapalne i zapobiegając chorobom serca i nowotworom.

Polifenole w czekoladzie

Ponadto obniżają poziom tzw. złego sbobet cholesterolu oraz regulują skurcza serca. Wpływ na prawidłową pracę układu krążenia mają też polifenole, które rozkurczają naczynia krwionośne, ułatwiają przepływ krwi i zapobiegając zatorom czy zakrzepom. Czekolada jest bardzo dobrym źródłem magnezu, który chroni mięsień sercowy i znakomicie wpływa na układ nerwowy. Porcja węglowodanów, magnezu, potasu i żelaza zawarta w czekoladzie, szybko dodaje energii.

Czekolada zawiera też wiele składników podnoszących poziom serotoniny

Czekolada zawiera też wiele składników podnoszących poziom serotoniny we krwi (m.in. fenyloaminę)- hormonu odpowiedzialnego za dobru nastrój. Dodaje wigoru i poprawia humor.

Czekolada zawiera pewne alkaloidy – substancje organiczne znajdujące się w roślinach które bardzo silnie oddziałują na organizm. Najważniejszym jest z nich treobromina, pobudza pracę nerek, łagodny środek moczopędny oraz łagodzi kaszel.

Nie można zapomnieć o kilku niepodważalnych wadach czekolady. Powinny jej unikać osoby o wrażliwym układzie trawiennym, a także borykające się z cukrzycą, chorobami pęcherza moczowego i nerek. Ponadto czekolada może wywoływać migrenę, zgagę i zaparcia.

Więcej o tym wspaniałym produkcie w kolejnych wpisach.