Lecznicze właściwości czekolady. W XVII i XVIII wieku wiele pisano o leczniczych właściwościach czekolady. Wiara Azteków w jej moc powędrowała wraz z nią w świat, a producenci i smakosze twierdzili, że jest doskonałym antidotum na słabość i zmęczenie. Żołnierze, uczeni i duchowni wzmacniali się nią podczas długich okresów wysiłku fizycznego, intelektualnego i duchowego.
Obecnie wyniki badań naukowców potwierdzają, że w starlight princess 1000 czekoladzie znajdują się w sumie ponad 600 substancji mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
Analiza składników odżywczych czekolady
W 100g | Czekolada Deserowa | Czekolada Mleczna | Czekolada Biała |
Białko (g) | 4,7 | 8,4 | 8,0 |
Tłuszcz (g) | 29,2 | 30,3 | 30,9 |
kalorie | 525 | 529 | 529 |
Węglowodany(g) | 64,8 | 59,4 | 58,3 |
Wapń (mg) | 38 | 220 | 270 |
Magnez (mg) | 100 | 55 | 26 |
Żelazo (mg) | 2,4 | 1,6 | 0,2 |
Cynk (mg) | 0,2 | 0,2 | 0,9 |
Karoten wit. A (mkg) | 40 | 40 | 75 |
Witamina E (mg) | 0,85 | 0,74 | 1,14 |
Tiamina (wit B1) (mg) | 0,07 | 0,10 | 0,08 |
Ryboflawina(wit.B2)(mg) | 0,08 | 0,23 | 0,49 |
Niacyna(wit B3) (mg) | 0,4 | 0,2 | 0,2 |
Witamina B6 (mg) | 0,07 | 0,07 | 0,07 |
Kwas foliowy(mkg) | 10 | 10 | 10 |
Flawonoidy w czekoladzie
Oczywiście tabela jest uśredniona jeśli nie wiemy jaki procent kakao znajduje się w danej czekoladzie. To jednak z powyższej tabeli można się zorientować, że czekolada deserowa uznawana jest za najlepszą i najzdrowszą. Czekolada bez dodatku dostarcza organizmowi połowę białka zawartego w czekoladzie białej i mlecznej i o wiele mniej wapnia. Jedną z najcenniejszych substancji zawartych w czekoladzie są flawonoidy. To silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, spowolniając procesy starzenia, likwidując stany zapalne i zapobiegając chorobom serca i nowotworom.

Polifenole w czekoladzie
Ponadto obniżają poziom tzw. złego sbobet cholesterolu oraz regulują skurcza serca. Wpływ na prawidłową pracę układu krążenia mają też polifenole, które rozkurczają naczynia krwionośne, ułatwiają przepływ krwi i zapobiegając zatorom czy zakrzepom. Czekolada jest bardzo dobrym źródłem magnezu, który chroni mięsień sercowy i znakomicie wpływa na układ nerwowy. Porcja węglowodanów, magnezu, potasu i żelaza zawarta w czekoladzie, szybko dodaje energii.

Czekolada zawiera też wiele składników podnoszących poziom serotoniny
Czekolada zawiera też wiele składników podnoszących poziom serotoniny we krwi (m.in. fenyloaminę)- hormonu odpowiedzialnego za dobru nastrój. Dodaje wigoru i poprawia humor.
Czekolada zawiera pewne alkaloidy – substancje organiczne znajdujące się w roślinach które bardzo silnie oddziałują na organizm. Najważniejszym jest z nich treobromina, pobudza pracę nerek, łagodny środek moczopędny oraz łagodzi kaszel.
Nie można zapomnieć o kilku niepodważalnych wadach czekolady. Powinny jej unikać osoby o wrażliwym układzie trawiennym, a także borykające się z cukrzycą, chorobami pęcherza moczowego i nerek. Ponadto czekolada może wywoływać migrenę, zgagę i zaparcia.

Więcej o tym wspaniałym produkcie w kolejnych wpisach.